donderdag, 14 juli 2016 13:20

Ziekte van Crohn

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de ingewanden. De oorzaak is voorlopig nog onbekend, hoewel genetische factoren en de omgeving een invloed schijnen te hebben. De ziekte kan op elke leeftijd opduiken, maar de eerste symptomen schijnen zich bij de meesten te ontwikkelen aan jonge leeftijd (tussen 15 en 30 jaar). Bij slechts 15% treedt ze pas op na de leeftijd van 50 bereikt te hebben.


Crohn komt vooral voor in Europa, Noord-Amerika en Australië. Per jaar komen er 5 nieuwe patiënten bij per 100.000 inwoners. Voor de zusterziekte colitis ulcerosa is dit 2 nieuwe patiënten per 100.000 inwoners. De ziekte werd genoemd naar de Amerikaanse arts Burrill B. Crohn die deze ziekte voor het eerst beschreef in 1932.

Hoewel de oorzaak van de ziekte onbekend is, weet men wel hoe de ziekte in zijn werk gaat. Het immuunsysteem heeft er veel mee te maken. Witte bloedcelen infiltreren in de darmwand en veroorzaken er een chronische ontsteking. Deze witte bloedcellen produceren dan in de darmwand giftige producten die uiteindelijk leiden tot darmontsekingen. Wanneer dit gebeurt, ervaart de patiënt de symptomen van Crohn. Deze symptomen zijn: diarree, buikpijn, gewichtsverlies en koorts. Bloedarmoede komt wel eens voor als gevolg van darmbloedingen, die slechts voorkomen bij 2% van de patiënten.

De ziekte kan zich voordoen in heel het spijsverteringstelsel: van de maag tot aan de dikke darm. De kans is het grootst dat de ziekte zich situeert op het einde van de dunne darm of het begin van de dikke darm. Er is een zeer geringe kans op voorkomen in de mond en aan de appendix, maar het is mogelijk. Fistels zijn een mogelijke complicatie bij de ziekte van Crohn. Vaak komen er zweren voor in de darmen. Deze kunnen een eigen gangetje/buisje vormen die een verbinding leggen met een ander deel van de darm. Maar fistels kunnen zich ook een weg vormen naar andere lichaamsdelen zoals de blaas, de vagina of de huid. Deze abnormale passages - die bij 30% van de patiënten met de ziekte van Crohn voorkomen - geraken vaak geïnfecteerd. Als het om een kleine fistel gaat kan een behandeling met medicatie (vb. Remicade of Humira) voldoende zijn om het te genezen. Grote fistels en meerdere fistels daarentegen moeten vaak operatief verwijderd worden, zeker wanneer men ook koorts of buikpijn heeft.


De ziekte van Crohn is vaak moeilijk vast te stellen en kan verward worden met colitis ulcerosa. Verschillende technieken kunnen gebruikt worden om de diagnose te vergemakkelijken, zoals een coloscopie.

Er zijn verschillende behandelingsmethoden. Het merendeel van de patiënten moet vroeg of laat een operatie ondergaan om het slechte (zieke) deel van de darm te laten verwijderen. Men heeft dan voor een tijdje geen last meer van de ziekte. Maar de symptomen komen vroeg of laat echter terug (de oorzaak is immers niet weggenomen). Bij sommigen blijft de ziekte zelfs meer dan 10 jaar weg. Er zijn er echter ook anderen die sneller na de operatie terug symtomen hebben. ' De' behandeling voor Crohn bestaat jammer genoeg nog niet. De symptomen kunnen wel voor een tijdje onder controle gehouden worden, maar de kans op hervallen blijft groot.

Stress vermijden en op de voeding letten kan een goede invloed hebben op de symptomen en het ziekteverloop.

Gelezen: 5315 keer Laatst aangepast op dinsdag, 19 juli 2016 12:44

11 reacties

 • Reactielink Gyselynck N zaterdag, 27 januari 2018 12:08 Geplaatst door Gyselynck N

  Ik heb ook al 18 jaar Crohn. Begonnen met appendix uitgehaald en zo hebben ze het ontdekt. Ik dacht o valt wel mee wat medicatie en ik ben er weer door. Had ook nog nooit van Crohn gehoord. Ondertussen weet ik wel al beter. Het eerste jaar was een echte zoektocht voor medicatie enzo... In het zelfde jaar in november ben ik binnen gekomen in het ziekenhuis met verstoppingen in mijn darmen. Nog onderzoeken gedaan zelfs naar een professor geweest die gespecialiseerd was in Crohn, om eventueel te starten met remicade die toen nog maar in de beginfase was. Maar het was al te ver en zou niet meer helpen. Een operatie was noodzakelijk 70-80 cm van mijn dikke en dunne darm weggehaald. Ik was helemaal verzwakt en woog nog 39 kg. De volgende jaren waren een zoektocht voor medicatie, voeding. Had regelmatig opstoten en dan belande ik telkens in het ziekenhuis. Daarna was ik tweemaal zwanger waardoor ik elke keer 3kg aan overhield, nu weeg ik 47kg. Tijdens de zwangerschap voelde ik me supergoed kon alles eten maar na de bevalling was het elke keer een weerbots. Na de operatie heb ik ook nooit geen vaste stoelgang meer alles moet er zo rap mogelijk weer uit. De vetten en vitaminen kunnen niet worden opgenomen door die stukken darm die er uitgehaald zijn. In 2009 kwam ik dan toch in aanmerking voor remicade omdat het terug uitzag voor een operatie. Nu na 9 jaar kan ik zeggen dat mijn crohn redelijk stabiel is met af en toe eens ups en downs. Ik probeer me goed te verzorgen voldoende rust medicatie voeding. Door remicade is mijn immuunsysteem heel zwak. Daardoor heb ik al vier keer een longontsteking opgelopen. Ook vaak heel erg vermoeid, ijzer tekort, vitaminen tekort, enzo... Ik zou graag zijn zoals andere die gezond zijn, kunnen gaan sporten, bewegen, niks in de weg hebben. Ik moet steeds mijn voorzorgen nemen. Heb ook heel weinig energie en fut en dat mis ik enorm. Mijn leven is voor een groot stuk veranderd dan voor mijn Crohn en daar heb ik toch moelijk mee.

 • Reactielink Tom zondag, 10 december 2017 16:15 Geplaatst door Tom

  Beste Kevin,

  Alle medicijnen hebben bijwerkingen, alleen verschilt dit van persoon tot persoon en ook per medicijn. Meestal treden ook maar hoogstens een paar bijwerkingen van de lange lijst op waardoor persoon A een gevoelige huid krijgt en persoon B er misselijk van wordt. Dus het is moeilijk te voorspellen welk medicijn de minste hinderlijke bijwerkingen geeft.
  Indien bijwerkingen te erg worden, kan je vriendin dit best bespreken met haar arts. Een arts kijkt in de eerste plaats naar wat het beste is voor haar gezondheid, en bijwerkingen komen pas op de 2de plaats (en vooral de ernstige bijwerkingen). Vandaar dat dit belangrijk is om aan te geven aan de arts.

 • Reactielink johan lannoye dinsdag, 21 november 2017 10:23 Geplaatst door johan lannoye

  Ik vind het raar dat men weinig info krijgt of vind (internet) over wat er moet gebeuren na operatie
  laat staan na meerdere operaties
  Ik ben 60 jaar eerste operatie ik was pas 20 jaar net getrouwd. inmiddels 6 maal geopereerd waarvan 2 maal voor fistels.
  een lange weg
  Maar helaas de arts zegt dan ;operatie was goed geslaagd je mag naar huis
  Maar ze geven geen advies hoe het verder moet
  Je zoek het zelf maar uit
  Zo heb ik zelf langs veel omwegen uitgedokterd wat ik moest bijnemen van medicatie.
  zoals B12 inspuitingen om de 2 weken .omdat ik het stuk darm mis dat mijn B12 niet uit mijn voeding haal
  Creon forte voor mijn darmflora op peil te houden op speciaal voorschrift
  Dat is toch te gek dat je die info niet me krijgt na een operatie???
  Gisteren op controle .endoscopie .alles oké
  Ik ben voor crohn patient vrij goed. sport 3 intensief (fietsen) in de week
  en werk halftijds
  Ik wens alle crohn patienten veel goeds toe. leef per dag. en een beetje morgen.
  kijk wat je wel kan .en niet wat je niet kan
  GR JOHAN

 • Reactielink kevin callewaert dinsdag, 14 november 2017 18:04 Geplaatst door kevin callewaert

  beste, ik heb een vraag mijn vriendin heeft ook de ziekte van crohn en zij krijgt entyvio maar dit houd de ziekte wat tegen maar aan de andere kant krijgt ze wel iets anders in de plaats zoals acne enz... bestaat er dan niks die geen bijwerkingen heeft zoals die entyvio?

 • Reactielink Bart dinsdag, 19 september 2017 21:35 Geplaatst door Bart

  Hallo,
  ik ben Bart, 47 jaar en heb Crohn sinds mijn 30ste. In 2002 ben ik geopereerd: rechter hemicolectomie.
  Nadien 15 jaar met up en downs zoals de meeste crohnpatiënten.
  Sinds klein half jaar,frequent zware darmkolieken. Onlangs MRI en coloscopie gehad en opnieuw een vernauwing.
  Overleg met chirurg en hij gaat een stricturoplastie uitvoeren.
  Heeft er iemand enig idee wat de revalidatietermijn is? Als een kijkoperatie mogelijk is, zal die termijn misschien wel korter zijn...
  Zijn er mensen die deze operatie al gehad hebben en wat zijn jullie ervaringen?
  Mvg,
  Bart

 • Reactielink Mw. Beumer maandag, 19 juni 2017 17:10 Geplaatst door Mw. Beumer

  Hallo,
  Bij mij is ongeveer 4 jaar geleden Crohn geconstateerd, na jaren bij verschillende huisartsen te zijn geweest, eindelijk een diagnose. Ik werd er al van beticht dat het tussen mijn oren zat!!!
  Ik ben begonnen met Entocort (bevat pretnison) hielp bij mij geweldig, maar je kunt niet eeuwig pretnison blijven slikken. Daarna veel andere medicijnen gehad die (bij mij ) allemaal vervelende bijwerkingen hadden.
  Vorig jaar longkanker gekregen, operatie,chemo en bestralingen.
  Omdat ik helemaal in beslag genomen werd door mijn strijd tegen kanker ben ik gestopt met de medicatie voor crohn.
  Dat heb ik geweten want daarom heb ik van 4 voorgeschreven chemo er maar 2 kunnen afmaken, vreselijke last van mijn darmen gehad, 2x met de ambulance thuis weggehaald. Het was heel erg, bleek dat bijna alle medicatie voor de kanker ontzettend op je darmen sloeg.
  Nu een jaar verder speelt weer de crohn op, ik weet niet meer wat ik nu nog moet doen.
  Wordt er een beetje wanhopig van.

 • Reactielink mariem zondag, 04 juni 2017 15:04 Geplaatst door mariem

  hallo
  Ik ben Mariem, Ik ben 22 jaar deze maand was ik erg ziek, ik had een anaal abces ik heb twee operaties gedaan omdat die ontsteking was niet helemaal weg. ze hebben ontdekt dat ik ziekte van crhon heb. nu ik neem imuran en remicade.
  ik heb zwaar bloedarmoede en ik voel mij altijd moe. nu ik ben beter aan het worden. ik ben nog niet bijgekomen ik heb 7 kilo's kwijt nu weeg ik 47 kilo. Het is echt moeilijk om te accepteren, zeker in deze periode ik heb examens, en met dat warm weer word ik echt benauwd.
  Ik hoop dat ik zo snel mogelijk beter word omdat het echt niet plezant.

 • Reactielink Uwe Dietzel vrijdag, 31 maart 2017 14:35 Geplaatst door Uwe Dietzel

  Ik ben Uwe,
  30 jaar geleden ben ik de eerste keer geopereerd aan de darmen,
  men dacht in eerste instantie aan appendix, maar de klachten bleven.
  Er volgden verdere operaties en vervolgens ook de diagnose Crohn.
  Na 12 operaties stond ik met 175 cm en 49 kg aan het einde.
  Gelukkig herstelde ik weer en was een tijdje klachtenvrij,
  als men dat zo noemen mag.
  Nu, 30 jaar later heb ik weer grote problemen met de Ziekte van Crohn,
  vele medicijnen, die meer bijwerkingen hadden, hielpen niet,
  pass een endoscopische uitrekking van vernauwingen en een massieve behandeling met Prednison hielpen,
  ik ben ronde 10 kg aangekomen, maar naar afbouw van de Prednison waren de klachten noch erger als voor de behandeling.
  Mijn conditie is op 0 gezakt, mijn gewicht is 10 kg te veel geworden,
  en mijn moed om te leven is wel iets naar beneden gegaan,
  kon ik 5 jaar geleden nog 4 of 5 dagen per week werken,
  zo ben ik nu na 2 uren al "kapot".
  Medicijnen helpen bij mij niet,
  Prednison kan je niet langdurig nemen,
  operatie willen de artsen niet (het is bijna niks meer om weg te halen),
  wat kan ik nog doen ??
  Ik wil niemand bang maken,
  en zelf ben ik van plan, ook nog wat te leven, maar het is moeilijk !
  Groet
  Uwe

 • Reactielink M.Rotgans zondag, 31 juli 2016 08:32 Geplaatst door M.Rotgans

  Hallo Tsameni

  Ik denk niet dat je ooit van de remcicade af zal komen je zal misschien andere medicatie krijgen om de ziekte onder controle te houden.
  Ik had ook een vernauwing op dezelfde plaats en ben daar op 24 december 2015 aan geopereerd, ze hebben 75 cm dunne darm weg gehaald tot op heden gaat het heel goed ik gebruik thans azathioprine om crohn onder controle te houden.
  Bij mij werd die vernauwing veroorzaakt door littekenweefsel .

 • Reactielink Marcel R dinsdag, 19 juli 2016 13:01 Geplaatst door Marcel R

  Ik heb ook de ziekte van crohn en heb daarvoor in september en december 2015 in het ziekenhuis gelegen. In september had ik een infectie in de dunne darm waar deze overgaat in de dikke darm waardoor ik veel gewicht, lichaamsvet en spierweefsel ben kwijtgeraakt. Ze hebben dit behandeld met prednison.
  Na twee weken mocht ik weer naar huis en leek het goed te gaan maar eind november begonnen de problemen weer, deze keer geen infectie maar litteken weefsel op de plaats waar eerder de infectie had gezeten.
  Omdat ze dat niet konden oplossen met medicijnen ben ik op 24 december 2015 geopereerd aan mijn dunne darm ze hebben 75 cm darm weggehaald.
  Nu gaat het op zich goed ik gebruik azatioprine 150 mg per dag maar er komt niet veel gewicht bij weeg met mijn 1 meter 90 maar 72 kg.
  Het is in eerste instantie zeer moeilijk dit te accepteren want het is echt een zeer venijnige rot ziekte om te hebben en helaas denken er veel mensen daar te licht over ze zouden eens moeten ervaren wat wij als patiënten hebben ervaren.

 • Reactielink Tsameni dinsdag, 19 juli 2016 13:00 Geplaatst door Tsameni

  Hallo,

  Ik ben Tsameni, en woon in de Kempen, ik heb de ziekte van Crohn.
  Ik heb te kampen met een vernauwing van de overgang dunne darm dikke darm.
  Ik ben in Bonheiden in behandeling. Ik ben nu op Remicade geplaatst, om een operatie te vermijden, in het begin was het om de 8 weken nu om de 6 weken, het is nu al twee jaar en ben 12 kg bij gekomen, dat vind ik ja niet zo plezant natuurlijk.
  Ik hoop ooit van de Remicade terug af te zijn.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.