donderdag, 14 juli 2016 13:20

Ziekte van Crohn

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de ingewanden. De oorzaak is voorlopig nog onbekend, hoewel genetische factoren en de omgeving een invloed schijnen te hebben. De ziekte kan op elke leeftijd opduiken, maar de eerste symptomen schijnen zich bij de meesten te ontwikkelen aan jonge leeftijd (tussen 15 en 30 jaar). Bij slechts 15% treedt ze pas op na de leeftijd van 50 bereikt te hebben.


Crohn komt vooral voor in Europa, Noord-Amerika en Australië. Per jaar komen er 5 nieuwe patiënten bij per 100.000 inwoners. Voor de zusterziekte colitis ulcerosa is dit 2 nieuwe patiënten per 100.000 inwoners. De ziekte werd genoemd naar de Amerikaanse arts Burrill B. Crohn die deze ziekte voor het eerst beschreef in 1932.

Hoewel de oorzaak van de ziekte onbekend is, weet men wel hoe de ziekte in zijn werk gaat. Het immuunsysteem heeft er veel mee te maken. Witte bloedcelen infiltreren in de darmwand en veroorzaken er een chronische ontsteking. Deze witte bloedcellen produceren dan in de darmwand giftige producten die uiteindelijk leiden tot darmontsekingen. Wanneer dit gebeurt, ervaart de patiënt de symptomen van Crohn. Deze symptomen zijn: diarree, buikpijn, gewichtsverlies en koorts. Bloedarmoede komt wel eens voor als gevolg van darmbloedingen, die slechts voorkomen bij 2% van de patiënten.

De ziekte kan zich voordoen in heel het spijsverteringstelsel: van de maag tot aan de dikke darm. De kans is het grootst dat de ziekte zich situeert op het einde van de dunne darm of het begin van de dikke darm. Er is een zeer geringe kans op voorkomen in de mond en aan de appendix, maar het is mogelijk. Fistels zijn een mogelijke complicatie bij de ziekte van Crohn. Vaak komen er zweren voor in de darmen. Deze kunnen een eigen gangetje/buisje vormen die een verbinding leggen met een ander deel van de darm. Maar fistels kunnen zich ook een weg vormen naar andere lichaamsdelen zoals de blaas, de vagina of de huid. Deze abnormale passages - die bij 30% van de patiënten met de ziekte van Crohn voorkomen - geraken vaak geïnfecteerd. Als het om een kleine fistel gaat kan een behandeling met medicatie (vb. Remicade of Humira) voldoende zijn om het te genezen. Grote fistels en meerdere fistels daarentegen moeten vaak operatief verwijderd worden, zeker wanneer men ook koorts of buikpijn heeft.


De ziekte van Crohn is vaak moeilijk vast te stellen en kan verward worden met colitis ulcerosa. Verschillende technieken kunnen gebruikt worden om de diagnose te vergemakkelijken, zoals een coloscopie.

Er zijn verschillende behandelingsmethoden. Het merendeel van de patiënten moet vroeg of laat een operatie ondergaan om het slechte (zieke) deel van de darm te laten verwijderen. Men heeft dan voor een tijdje geen last meer van de ziekte. Maar de symptomen komen vroeg of laat echter terug (de oorzaak is immers niet weggenomen). Bij sommigen blijft de ziekte zelfs meer dan 10 jaar weg. Er zijn er echter ook anderen die sneller na de operatie terug symtomen hebben. ' De' behandeling voor Crohn bestaat jammer genoeg nog niet. De symptomen kunnen wel voor een tijdje onder controle gehouden worden, maar de kans op hervallen blijft groot.

Stress vermijden en op de voeding letten kan een goede invloed hebben op de symptomen en het ziekteverloop.

Gelezen: 2327 keer Laatst aangepast op dinsdag, 19 juli 2016 12:44

4 reacties

 • Reactielink Uwe Dietzel vrijdag, 31 maart 2017 14:35 Geplaatst door Uwe Dietzel

  Ik ben Uwe,
  30 jaar geleden ben ik de eerste keer geopereerd aan de darmen,
  men dacht in eerste instantie aan appendix, maar de klachten bleven.
  Er volgden verdere operaties en vervolgens ook de diagnose Crohn.
  Na 12 operaties stond ik met 175 cm en 49 kg aan het einde.
  Gelukkig herstelde ik weer en was een tijdje klachtenvrij,
  als men dat zo noemen mag.
  Nu, 30 jaar later heb ik weer grote problemen met de Ziekte van Crohn,
  vele medicijnen, die meer bijwerkingen hadden, hielpen niet,
  pass een endoscopische uitrekking van vernauwingen en een massieve behandeling met Prednison hielpen,
  ik ben ronde 10 kg aangekomen, maar naar afbouw van de Prednison waren de klachten noch erger als voor de behandeling.
  Mijn conditie is op 0 gezakt, mijn gewicht is 10 kg te veel geworden,
  en mijn moed om te leven is wel iets naar beneden gegaan,
  kon ik 5 jaar geleden nog 4 of 5 dagen per week werken,
  zo ben ik nu na 2 uren al "kapot".
  Medicijnen helpen bij mij niet,
  Prednison kan je niet langdurig nemen,
  operatie willen de artsen niet (het is bijna niks meer om weg te halen),
  wat kan ik nog doen ??
  Ik wil niemand bang maken,
  en zelf ben ik van plan, ook nog wat te leven, maar het is moeilijk !
  Groet
  Uwe

 • Reactielink M.Rotgans zondag, 31 juli 2016 08:32 Geplaatst door M.Rotgans

  Hallo Tsameni

  Ik denk niet dat je ooit van de remcicade af zal komen je zal misschien andere medicatie krijgen om de ziekte onder controle te houden.
  Ik had ook een vernauwing op dezelfde plaats en ben daar op 24 december 2015 aan geopereerd, ze hebben 75 cm dunne darm weg gehaald tot op heden gaat het heel goed ik gebruik thans azathioprine om crohn onder controle te houden.
  Bij mij werd die vernauwing veroorzaakt door littekenweefsel .

 • Reactielink Marcel R dinsdag, 19 juli 2016 13:01 Geplaatst door Marcel R

  Ik heb ook de ziekte van crohn en heb daarvoor in september en december 2015 in het ziekenhuis gelegen. In september had ik een infectie in de dunne darm waar deze overgaat in de dikke darm waardoor ik veel gewicht, lichaamsvet en spierweefsel ben kwijtgeraakt. Ze hebben dit behandeld met prednison.
  Na twee weken mocht ik weer naar huis en leek het goed te gaan maar eind november begonnen de problemen weer, deze keer geen infectie maar litteken weefsel op de plaats waar eerder de infectie had gezeten.
  Omdat ze dat niet konden oplossen met medicijnen ben ik op 24 december 2015 geopereerd aan mijn dunne darm ze hebben 75 cm darm weggehaald.
  Nu gaat het op zich goed ik gebruik azatioprine 150 mg per dag maar er komt niet veel gewicht bij weeg met mijn 1 meter 90 maar 72 kg.
  Het is in eerste instantie zeer moeilijk dit te accepteren want het is echt een zeer venijnige rot ziekte om te hebben en helaas denken er veel mensen daar te licht over ze zouden eens moeten ervaren wat wij als patiënten hebben ervaren.

 • Reactielink Tsameni dinsdag, 19 juli 2016 13:00 Geplaatst door Tsameni

  Hallo,

  Ik ben Tsameni, en woon in de Kempen, ik heb de ziekte van Crohn.
  Ik heb te kampen met een vernauwing van de overgang dunne darm dikke darm.
  Ik ben in Bonheiden in behandeling. Ik ben nu op Remicade geplaatst, om een operatie te vermijden, in het begin was het om de 8 weken nu om de 6 weken, het is nu al twee jaar en ben 12 kg bij gekomen, dat vind ik ja niet zo plezant natuurlijk.
  Ik hoop ooit van de Remicade terug af te zijn.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.