donderdag, 28 juli 2016 07:30

Slecht tanden poetsen vermindert het risico op het krijgen van IBD Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een slechte mondhygiëne - hoewel niet aan te bevelen - werd gelinkt aan een lager risico om de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (IBD) te krijgen. Dat blijkt uit een studie aan de Institutet en Örebro University Hospital in Sweden. Hun studie “Inverse Association Between Poor Oral Health and Inflammatory Bowel Diseases,” werd gepubliceerd in Clininical Gastroenterology and Hepatology.

Dit doet denken aan de welvaartshypothese. De ziekte komt vaker voor in landen met een hogere welvaart waar mensen doorgaans een betere hygiëne hebben. Men vermoedt al langer dat we door ons "te goed" te wassen, te veel bacteriën wegwassen. Hierdoor verveelt ons immuunsysteem zich waardoor bij auto-immuunziekten - waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa - het lichaam ook goede bacteriën begint aan te vallen. Vooral een gebrek aan blootstelling aan bacteriën tijdens de kindertijd zou een invloed hebben op immuunsysteem dat zich verkeerd ontwikkelt.

In deze nieuwe studie werd de tandhygiëne van 20.612 personen gevolgd gedurende 40 jaar: aantal verloren tanden, tandplak, mondwondjes,.... Hieraan werd gekoppeld wie IBD gekregen had en wie niet. 142 personen uit de studie hadden de ziekte van Crohn gekregen en 67 personen colitis ulcerosa.

Resultaten

  • In studies rond mond- en tandgezondheid kijkt men naar 6 specifieke tanden. Wie bij het begin van de studie 5 of 6 van deze tanden reeds verloren was (als indicatie van ernstige tandproblemen) had 44% minder kans om IBD te krijgen
  • Wie tandplak had op minstens 1/3de van het tandoppervlak had 68% minder kans om de ziekte van Crohn te krijgen. Op colitis ulcerosa had dit geen effect.
  • Mondwondjes bij de start van de studie hadden een klein beschermend effect, maar zijn niet opvallend genoeg om conclusies uit te trekken


Conclusie

De onderzoekers vermoeden dat een te goede mondhygiëne te veel bacteriën wegpoetst waardoor het immuunsysteem uit evenwicht geraakt. Anderzijds kan een slechte mondhygiëne ervoor zorgen dat het immuunsysteem niet overreageert en auto-immuunziekten minder kans krijgen om te ontstaan. Men benadrukt dat het niet de bedoeling is je tanden niet meer te poetsen, maar dat te veel en een te goede mondhygiëne wat geminderd kan worden. Daarbij komt dat niet onderzocht werd wat de invloed is van je tanden supergoed te poetsen als je al Crohn of colitis ulcerosa hebt, enkel de invloed in het ontstaan van de ziekte.

Gelezen: 5588 keer Laatst aangepast op donderdag, 28 juli 2016 12:54

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.