Deze pagina afdrukken
woensdag, 21 december 2016 12:54

Camerapil

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

camerapil2
Darmpatiënten kunnen  onderzocht worden met behulp van een camerapil (ook wel videocapsule endoscopie of VCE genoemd.  Hoewel de pil een klassieke scopie niet helemaal kan vervangen, is ze een waardevolle aanvulling voor mensen die een dunne darmonderzoek moeten ondergaan. De pil met ingebouwde camera is 2,5 cm lang (vergelijkbaar met een vitaminepil) en onderzoekt de dunne darmwand van de patiënt.

Hoe werkt het?


Je moet nuchter naar het ziekenhuis toe. De meeste ziekenhuizen vragen om voor het onderzoek te laxeren zodat de darmen proper zijn. Alvorens de patiënt de camerapil inslikt, brengt de dokter eerst antennes en een band aan rond de buik. Na het inslikken van de pil, baant ze zich een weg door het spijsverteringsstelsel. De pil maakt 2 foto’s per seconde die onmiddellijk naar de ontvangers op de buik van de patiënt doorgestuurd worden. Wanneer de pil de hele natuurlijke weg gevolgd heeft, kan de arts de ontvanger meenemen ter onderzoek. De beelden die de camera heeft gemaakt worden daarna op de computer ingeladen. Alle afzonderlijke foto’s worden vervolgens na elkaar gemonteerd, in een film omgezet en vervolgens geïnterpreteerd. Dit is een bijzonder tijdrovende opdracht. Soms duurt het één tot drie uur vooraleer de arts het volledige traject geanalyseerd heeft. De patiënt mag na het inslikken het ziekenhuis verlaten en vrij rond lopen. Zeven uur later wordt hij opnieuw in het ziekenhuis verwacht. De camerapil verdwijnt na 3 tot 5 dagen uit het lichaam samen met de stoelgang. Dankzij de camerapil kunnen nu ook poliepen in de darmen ontdekt worden die kleiner zijn dan één tiende millimeter. Een snellere opsporing van kanker wordt hierdoor mogelijk. 

Nadelen


Toch zal de coloscopie op korte termijn niet verdwijnen. In de dunne darm worden met de camerapil alleen bloedingsoorzaken opgespoord. Het nadeel van de nieuwe camera is dat je er niets therapeutisch mee kunt doen. Bij scopieën via een slang kan de internist direct biopten wegnemen of vaten dichtbranden. En de huidige flexibele endoscopie geeft ook goede beelden. Ook is de batterij niet sterk genoeg om ook opnames te nemen van de dikke darm. De batterij is namelijk reeds leeg als de pil aankomt in de dikke darm. Hierdoor kan het geen coloscopie vervangen en is het ook niet bruikbaar bij colitis ulcerosa.. Wel is men momenteel bezig met het ontwikkelen van een camerapil met een grotere batterijcapaciteit. Een laatste probleempunt is dat dit onderzoek niet gebruikt mag worden bij patiënten met vernauwingen in de darmen. De kans is dan groot dat de pil blijft steken aan de vernauwing en deze moet dan via een operatie verwijderd worden. Daarom wordt bij twijfel eerst een testpil gegeven die even groot is, maar vanzelf oplost na een tijdje (wanneer ze dus zou blijven steken). Wanneer de testpil volledig is in de stoelgang, dan kan de camerapil gebruikt worden.

camerapil3

Prijs


De kosten van de camerapil bedragen vandaag ongeveer 300 euro afhankelijk van het ziekenhuis. Het materiaal moet immers steeds vervangen worden en het is erg arbeidsintensief voor de arts om alle beelden te bekijken. In België is er geen terugbetaling, behalve als het gebruikt wordt om bloedarmoede te onderzoeken. Sommige hospitalisatieverzekeringen zouden (gedeeltelijk) tussenkomen in de kosten. Door de hoge kostprijs wordt dit onderzoek weinig gedaan bij de ziekte van Crohn in België.

Gelezen: 9245 keer Laatst aangepast op woensdag, 21 december 2016 13:14

4 reacties

 • Reactielink Ik blijf liever annoniem woensdag, 23 oktober 2019 21:57 Geplaatst door Ik blijf liever annoniem

  Dag Vanheusden Christiane,
  Jou dochter haar verhaal lijkt erg op die van mij. Ik heb het nu wel al 4 jaar en nu heeft het effjes de naam Crohn gekregen maar dat is weer niet zeker. Inderdaad een Gastro scopie is zeker goed als je dat nog niet gedaan hebt dan weet je toch zeker of je met een ontsteking zit of niet.
  Ik ben zelf vegetarisch en glutenvrij geworden. Dit heeft voor mij veel gedaan, ik ben niet symptomen vrij maar beter, alsof ik een patroon ontwikkeld heb en weer iets kan inschatten waneer men lichaam de symptomen krijgt en dit geeft een soort van zekerheid - geen zekerheid geeft stress wat het 10 keer erger maakt.
  Ik ben pas sinds kort zelf boeken beginnen lezen en beginnen op zoeken omdat ik eigenlijk minder begin te geloven in artsen.
  Heel interessante onderwerpen zijn:
  - LEAKY GUT: dus dat je darm stoffen doorlaat naar de rest van je lichaam die eigenlijk niet doorgelaten mogen worden en dit door gluten te eten eigenlijk.
  - dat je darmen de TWEDE BREIN zijn. dus die communiceren echt met elkaar. Ik heb gelezen dat de darm eigenlijk meer signalen naar het brein stuurt dan omgekeerd. (in het boek gevoel is heel logisch als je weet hoe het werkt van Joke Bruggenkamp. zei spreekt hier over verticale integratie, een zenuwbaan die informatie van je brein naar darm stuurt als deze vast komt te zitten komt je lichaam in een overlevingsstand. het is moeilijk uit te leggen het boek vertelt het goed.
  - ANGST, Stress kan hier zeker voor zorgen. zoals bv bij mij is het moeilijk om onder mensen te komen (ookal werk ik in een winkel met mensen elke dag, maar dat is mijn veilige plek dus daar gaat het (meestal)) maar als ik dan naar ergens moet met veel mensen begin ik bang te worden voor het 'wat als' en een keer dat ik weer in dat patroon beland dan is het dat op zen ergst. angst voor de angst. yoga en mindfulness helpen veel mensen met darmproblemen heb ik ook van verschillende mensen en sites gelezen.
  Nog een heel goed boek is Buikgevoel van Suzanne bos. ze verteld veel informatie over de darm en microben, soorten ziektes, ze heeft het hier ook over die zenuw die informatie doorlaat en een experiment met muizen: waar het weer heel duidelijk is dat een goeie verbinding tussen die nervus vagus heel veel betekend. zonder dat heb je ok meer angst, meer streshormoon en minder wilskracht.
  - Ook heel interessant op youtube: when the body says no, caring for ourselves while caring for others. dr gabor mate. dit heeft met auto immuunziektes te maken maar de boodschap is volgens mij belangerijk voor iedereen waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. zeker als het over de darm gaat.
  Omdat je situatie me zo aansprak en ik versta hoe moedeloos je je kunt voellen, door deze boeken te lezen heb ik terug hoop en zie dat het probleem niet enkel in de darm zit maar dat het groter bekeken moet worden. Ookal klinkt dit spiritueel en dat ben ik niet echt maar het lichaam is niet zomaar iets dat heb ik wel ontdekt. Na vanalles te lezen versta ik dat het lichaam zich echt kan herstellen, juist weet ik nog niet hoe maar meer hoop is allesins een begin, wat ik jou en je dochter ook hoop te geven met die informatie. je zal nog even moetten lezen en opzoekken voor je verstaat wat ik bedoel denkik.

  Ik weet dat dit geen spesefiek antwoord is met de juiste oplossing voor je dochter. maar ik heb dit onslangs ondekt en eerlijk gezegt vind ik het zo raar dat ik er 4 jaar geleden nog niet zo naar gegeken heb.

  Groetjes L.

 • Reactielink Nadine maandag, 08 januari 2018 12:37 Geplaatst door Nadine

  Heb hier juist het zelfde der word ook niets gevonden
  Spastische darmen word er steeds gezegd maar geen enkele pil heeft mij al kunnen helpen sukkel der nu al 8 jaar mee na operatie aan de darmen

 • Reactielink Dd donderdag, 21 december 2017 07:45 Geplaatst door Dd

  Is uw dochter al getest op genen coeliakie en aanvullend gastro
  Scopie met biopten.

 • Reactielink VANHEUSDEN Christiane dinsdag, 18 juli 2017 16:40 Geplaatst door VANHEUSDEN Christiane

  Graag uw mening aub.
  Mijn dochter heeft al talloze onderzoeken ondergaan, doch zonder concrete diagnose ... Bij iedere reeds geraadpleegde dokter kaarten we de problematiek van haar ziektebeeld aan, namelijk en hoofdzakelijk de vet-diarree met als gevolg van dien : felle vermoeidheid, algemene verzwakking van het lichaam. Omwille van de herhaaldelijke (ongeveer 5-6) malen/dag van die vet-diarree , dikwijls al optredend na een kwartier na het eten, gaan er vitaminen, mineralen, vocht enz (zelfs de orale medicatie) verloren/worden niet opgenomen door het lichaam. Niemand staat daar bij stil, maar na 5 jaren dat ze op de sukkel is, is mijn dochter nog maar een schim van wat ze ooit is geweest ... Emotioneel is het "niet vinden van de oorzaak" heel zwaar voor haar, op relationeel en sociaal vlak is ze alles kwijt ! Zou zulk een onderzoek met die camera-pil voor haar het ultieme onderzoek kunnen zijn om te achterhalen wat er nu eigenlijk scheelt en/of misgaat tijdens het verloop van het verteringsproces? Zolang er niets gevonden wordt aangaande de oorzaak van de boosdoener "vet-diarree" kan er evenmin een juiste medicatie gegeven worden, en zij bijgevolg niet kan genezen .... Wij zijn hier moedeloos, hopeloos en ten einde raad. Dit is een S.O.S.-noodkreet van een bezorgde moeder voor haar zieke dochter. Dank voor het begrip alsook voor een gevolg aan dit schrijven. Mvg